Start
PomLinkProvincieLimburgLinkLPLLinkTrainLinkPlaneLinkTruckLinkBoatLink
aA | EN | Afdrukken | Start
Zoeken

Nieuws | Contact
Hoofding

Welkom op de website van het Logistiek Platform Limburg

Nieuws

Bioscoopspot 'Er Zit Muziek in Logistiek'

In het kader van de promotiecampagne 'Er zit Muziek in Logistiek' hebben POM Limburg en het Logistiek Platform Limburg tijdens de paasvakantie 2017 een advertentie vertoond in alle zalen van grote bioscoopcomplexen in Hasselt, Genk en Maasmechelen. De bedoeling van de reclamespot is om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een logistieke opleiding of beroep. U kan de reclamespot (30 sec.) hieronder bekijken. Het uitgebreide aanbod aan logistieke opleidingen in Limburg en de talrijke jobmogelijkheden in de logistieke sector kan u raadplegen op www.erzitmuziekinlogistiek.be.



70% meer vacatures in Limburgse logistieke sector op één jaar tijd

De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. Gedeputeerde Erik Gerits, voorzitter POM Limburg: “De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie. Daarom onderneemt POM Limburg met de slogan ‘Er zit muziek in logistiek’ diverse acties om jongeren warm te maken voor een logistieke opleiding of beroep.”

De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit aantal over alle sectoren heen met gemiddeld 35,4% t.o.v. het jaar voordien. Eén van de sectoren met de meest opvallende stijging in Limburg is de logistieke sector. Op een jaar tijd telde deze sector een stijging van het aantal vacatures met nagenoeg 70%. Ter vergelijking, de stijging in Vlaanderen bedroeg ruim 50%. In Limburg gaat het in 2016 om ruim 900 vacatures. En dat is nog maar een fractie, aangezien niet alle vacatures worden gemeld bij de VDAB en ook de interim arbeid hier niet werd bijgerekend.

Pascal Vranken, voorzitter van het Logistiek Platform Limburg: “De Limburgse logistieke bedrijven hebben grote nood aan goed opgeleide logistieke arbeidskrachten. De meest prangende beroepen zijn die van vrachtwagenchauffeur en magazijnmedewerker, maar daarnaast zijn er ook te weinig hoogopgeleide logistieke experten die de Limburgse arbeidsmarkt betreden. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat dringend op zoek is naar bijkomend personeel is H.Essers. Zij organiseren op 1 april a.s. in Genk een heuse jobdag om 100 nieuwe medewerkers voor diverse functies te vinden voor de regio Limburg. Door nieuwe investeringen, o.a. op de Ford-site, zullen er bovendien ook in de komende jaren bijkomend nog honderden logistieke arbeidskrachten nodig zijn in de provincie.”

Logistieke Dag Limburg voor het onderwijs

Om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een logistieke opleiding of beroep startte de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg enkele jaren geleden met de promotiecampagne ‘Er zit muziek in logistiek’. O.a. via bioscoopreclame, advertenties op bussen van De Lijn en affiches in jeugdhuizen, scholen, horecazaken en winkels in de centra van Hasselt, Genk, Tongeren, Beringen en Maasmechelen werden de talrijke carrièremogelijkheden in de logistiek in de kijker geplaatst. De website www.erzitmuziekinlogistiek.be biedt een volledig overzicht van het logistieke opleidingsaanbod in Limburg, zowel in secundair, hoger als avondonderwijs.


Voorzitter van POM Limburg, gedeputeerde Erik Gerits: “De campagne loopt ook dit voorjaar voort, maar we gaan nu nog een stap verder door rechtstreeks in contact te treden met leerkrachten en leerlingen. Zo organiseren we na de paasvakantie twee infosessies voor leerkrachten uit het secundair onderwijs, één rond de jobmogelijkheden en één rond duurzaamheid in de logistiek. Op 11 en 12 mei vindt de Logistieke Dag Limburg voor het onderwijs plaats. Aan de hand van doe-activiteiten, leerspellen en bedrijfsbezoeken aan o.a. Ikea Distribution Benelux en Nike European Logistics Center willen we leerlingen uit de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs laten beleven wat de logistieke sector zoal inhoudt. Voor studenten uit het Limburgse hoger onderwijs wordt nog dit voorjaar een seminarie rond logistiek georganiseerd. Met deze acties willen we de jongeren en hun omgeving de veelzijdigheid van de logistieke sector in Limburg tonen en hen laten kennismaken met de talrijke, zelfs internationale, carrièremogelijkheden die de sector biedt. Hopelijk zet dit hen ertoe aan om te kiezen voor een logistieke opleiding of beroep, zodat deze snel groeiende sector ook in de komende jaren kan blijven groeien in onze provincie.”

“Het verder versterken van het logistieke dna van onze provincie is van fundamenteel belang voor onze economie. Goed opgeleide logistieke professionals zijn hiervoor van essentieel belang. Wij zijn dan ook zeer enthousiast met deze verzamelde initiatieven, die hierin een belangrijke bijdrage zullen leveren”, aldus Pascal Vranken, voorzitter van het Logistiek Platform Limburg.

De hiervoor vermelde events voor het secundair onderwijs in Limburg worden mede georganiseerd door RTC Limburg, het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL), LOGOS, het Logistiek Innovatie en Training Center (LITC) en VDAB Limburg.

Meer info over de acties en events in het kader van de campagne ‘Er zit muziek in logistiek’ is terug te vinden op de website www.erzitmuziekinlogistiek.be.

affiche magazijnmedewerker (april 2017) - web



Transporteurs tevreden met trailerparking


Een proefproject van POM Limburg om trailers efficiënt achter te laten op een bewaakte parking, is zodanig positief onthaald dat het concept definitief wordt en ook op andere locaties zal opgezet worden.

Jaarlijks verliest een Belgisch transportbedrijf gemiddeld 335 uren per trekker doordat vrachtwagens vast staan in de file. Deze files bevinden zich vaak op de gekende punten op het wegennet, maar ook in wachtrijen bij verladers, ontvangers of terminals. Met een economische waarde van 50 euro per uur, betekent dit een verlies van 16.750 euro per trekker per jaar. De sector is dan ook naarstig op zoek naar oplossingen. Uit een onderzoek van het Diepenbeekse expertisecentrum Smart Mobility (vroeger Vlaams Instituut voor Mobiliteit) blijkt dat een gemeenschappelijke trailerparking een groot deel van de verloren uren kan opvangen.

Zo’n gemeenschappelijke trailerparking is een bewaakte parking, gelegen langs een filegevoelig traject. Transporteurs kunnen er geladen of lege trailers of chassis tijdelijk achterlaten, waardoor ze meer flexibel kunnen omspringen met laad- en lostijden, congestie, wachtrijen en openingsuren van klanten. Dit stelt hen in staat om het aantal ‘verloren uren’ te verminderen en lege ritten uit te sparen.

Samen met de sector voerde het expertisecentrum Smart Mobility gedurende 12 maanden een proefproject uit in opdracht van POM Limburg. Hierbij maakten verschillende transportbedrijven gebruik van een gemeenschappelijk, beveiligd terrein in de Antwerpse haven. Een succes, aldus de bedrijven die er gebruik van gemaakt hebben. Vooral de collegialiteit en samenwerking tussen de 26 transporteurs (waaronder heel wat Limburgers) betekende een grote meerwaarde, aldus de deelnemers. Samen realiseerden zij 9.264 trailerwissels aan een gemiddelde wisseltijd van slechts 11 minuten. Een mooi voorbeeld van innovatie en samenwerking in de transportsector.

Het proefproject zal nu permanent uitgebouwd worden en de capaciteit verhogen. Ook elders zullen van deze initiatieven worden genomen om de logistieke keten efficiënter te maken.


Made in Limburg (Kurt Meers) - 23 maart 2017




Minister Peeters geeft goedkeuring voor oprichting Limburgse pool van vrachtwagenchauffeurs

De Limburgse pool voor Transport en Logistiek is zowel voor werkgevers als voor werknemers een innovatieve oplossing om een duurzaam evenwicht tussen flexibiliteit en werkzekerheid te creëren in de logistieke sector." Zo beoordeelt de Nationale Arbeidsraad de aanvraag van de Limburgse transportbedrijven TDL, Alders Transport, Transport Lux en Multimodal Transports and Logistics (MTL) om een werkgeversgroepering op te richten waarmee zij vrachtwagenchauffeurs met elkaar kunnen delen. "Het is een zeer sterk signaal dat transportbedrijven samen zoeken naar vernieuwende oplossingen voor problemen die de hele sector treffen, en ze daarna ook effectief realiseren", aldus Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg.


Logistiek Platform Limburg 2.0 stelt haar strategie scherp

Op maandag 5 september heeft voorzitter Pascal Vranken de strategische pijlers van het Logistiek Platform Limburg 2.0 (LPL 2.0) voorgesteld in de ambtswoning van gouverneur Herman Reynders. Het Logistiek Platform is actief onder de koepel van POM Limburg. De strategie stoelt op vijf pijlers die gebaseerd zijn op de studie ‘Logistieke Poort Limburg’ en het daarmee verbonden ‘Extended Gateway-concept’: Kennis, Innovatie, Acquisitie, Ruimte & Infrastructuur, Branding & Community Formation. Voor ieder van de vijf pijlers werd er een duidelijke missie geformuleerd, onderbouwd met korte termijn acties en een strategische visie op lange termijn.

v

Tussentijdse stand van zaken Smart Logistics Limburg

Op 23 juni jl. werden tijdens een seminarie de tussentijdse resultaten bekend gemaakt van het project ‘Smart Logistics Limburg’. In dit project werken het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en de onderzoeksgroep logistiek van de UHasselt, de logistieke expertisecel Log-IC van de PXL en het Logistiek Platform Limburg / POM Limburg al meer dan een jaar samen aan een sterkere en innovatievere Limburgse logistiek. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Erik Gerits: “Het SALK-uitvoeringsplan wil de logistieke sector in Limburg extra impulsen voor innovatie geven. Smart Logistics Limburg (SLL) is hierbij een belangrijk instrument. Een mooi voorbeeld van het project is de samenwerking tussen Limburgse transportbedrijven om de verkeersveiligheid op de Vlaamse wegen te verhogen.”

Het project Smart Logistics Limburg (SLL) wil innovatie binnen de Limburgse logistieke sector stimuleren en daardoor het concurrentievermogen van onze bedrijven verhogen. In het kader van dit project, dat eind 2014 werd gelanceerd, stellen het Logistiek Platform Limburg (LPL)/POM Limburg, IMOB, de Universiteit Hasselt en de expertisecel Log-IC van Hogeschool PXL gedurende drie jaar hun kennis en expertise op het vlak van logistiek ter beschikking van alle Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten. Logistieke experts van POM Limburg gaan samen met de gespecialiseerde Limburgse kennisinstellingen op zoek naar opportuniteiten voor nieuwe innovatietrajecten en ze bieden ondersteuning bij de zoektocht van bedrijven naar de gepaste subsidiekanalen. Voorzitter POM Limburg, gedeputeerde Erik Gerits: “Medewerkers van POM Limburg hebben de afgelopen maanden een intensieve marktverkenning uitgevoerd in de vorm van een individuele en gedetailleerde screening bij enkele honderden Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten. Een aantal hiervan hebben al geleid tot gesubsidieerde innovatietrajecten op maat van het bedrijf in kwestie.”

Meer info


Group GTS (Tessenderlo) wint Safety Award bij Transportmedia

Op 23 juni jl. organiseerde Transportmedia haar traditionele evenement Best of Transport. Tijdens dat event ontving de Group-GTS uit Tessenderlo de prestigieuze Safety Award 2016 voor zijn algemene veiligheidsbeleid. De doorlopende opleiding van de chauffeurs, het preventiebeleid, verschillende beschikkingen (zoals een slaapruimte bij problemen op de weg) die aansturen op veilig gedrag, de opvolging van de evolutie van de ongevallen… zijn bedrijfscultuur is helemaal op veiligheid gericht.


Meer info


UPS bouwt nieuw distributiecentrum in Lummen

In Lummen is de bouw van het nieuwe distributiecentrum van UPS, met de eerste spadesteek, officieel begonnen. UPS koos voor Lummen door de nabijheid van twee autosnelwegen. Het nieuwe logistiek centrum kostte 4 miljoen euro en zal 100 banen creëren. Begin 2018 gaat het open.



Carglass investeert 25 miljoen in nieuw distributiecentrum in Bilzen

Carglass gaat samen met de gespecialiseerde vastgoedinvesteerder Montea 25 miljoen euro investeren in een nagelnieuw distributiecentrum in Bilzen, vlakbij het Albertkanaal. Daar zullen tegen midden 2018 zo’n 200 medewerkers gecentraliseerd worden.

Limburgse jongeren kiezen steeds vaker voor logistieke opleiding

De logistieke sector is de afgelopen jaren in Limburg koploper voor wat betreft het aantrekken van investeringen en bijkomende tewerkstelling. Hierdoor groeit ook de nood aan nieuwe en goed opgeleide medewerkers in de sector. Mede dankzij de promotiecampagne ‘Er zit Muziek in Logistiek’ van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg en het Logistiek Platform Limburg (LPL) kiezen Limburgse jongeren steeds vaker voor een logistieke opleiding. Gedeputeerde van Economie en voorzitter POM Limburg Erik Gerits: “In totaal volgen dit schooljaar 386 jongeren een logistieke opleiding in het secundair of hoger onderwijs in Limburg, een stijging met 35% t.o.v. 2 schooljaren geleden. Vooral de logistieke opleidingen in het secundair onderwijs zijn erg populair.”

Lees hier het volledige persbericht

Lees hier de artikels in:
Het Belang van Limburg (30.03.2016)
Flows (31.03.2016)
LimburgActueel (29.03.2016)

bedrijfsbezoek Essers

Alders Transport (Overpelt) investeert 5,2 miljoen euro en groeit naar 325 medewerkers

Alders Internationaal Transport uit Overpelt gaat dit jaar 5,2 miljoen investeren, voornamelijk in 45 nieuwe trekkers van het huismerk DAF. Dat zal het aantal medewerkers met 25 doen groeien tot 325. Het 80-jarige bedrijf antwoordt daarmee op nieuwe contracten die het wist binnen te halen.


Lees hier het volledige artikel in 'Het Belang van Limburg' van 06.02.2016



Uitbreiding distributiecentrum Lidl in Genk

Het distributiecentrum van Lidl in Genk is met zo'n 6.000 vierkante meter aan opslaghallen uitgebreid. Het gaat om een investering van 18 miljoen euro. De nieuwe hallen maken het voortaan ook mogelijk diepvriesproducten op te slaan en te verdelen. Met een extra tewerkstelling van 10 mensen brengt dat het personeelsbestand op 250.


Lees hier het volledige artikel in 'Het Belang van Limburg' van 29.01.2016



Group-GTS wil in 2016 investeren in minimaal 10.000 m² extra magazijnruimte in Tessenderlo

Group-GTS verhuisde eind november 2015 al zijn personeel naar de water- en spoorgebonden site langs de Albertkade in Tessenderlo. Daarmee mikt de transporteur meer dan ooit op het leveren van toegevoegde waarde. “We hebben 6.000 m² aan magazijnruimte en willen volgend jaar minstens 10.000 m² bijbouwen.”, aldus operations manager Benny Meyen.


Meer info (link naar website Transport Media)



Project POM Limburg / Logistiek Platform Limburg in de kijker in Euregionaal magazine Log.ON

Het project rond de poolwerking voor vrachtwagenchauffeurs kreeg in de oktobereditie van het Euregionale magazine over logistiek (Log.ON) uitgebreide aandacht. U kan het artikel hier downloaden.



Nike bouwt meer verdiepingen in nieuw complex in Ham, goed voor extra jobs

Sportartikelenmerk Nike is druk bezig met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Ham. Daarbij worden zowat 500 jobs gecreëerd. Het bedrijf heeft echter zopas beslist om extra verdiepingen op het complex te bouwen, waardoor de capaciteit met 50 procent wordt verhoogd. Dit zal nog tientallen bijkomende arbeidsplaatsen opleveren. De site in het Limburgse Ham, niet zo ver van de huidige vestiging van Nike in Laakdal, heeft een bebouwde oppervlakte van 4,5 hectare. Medio 2016 zal van hieruit de levering van schoenen gebeuren in heel Europa en een deel van Azië.



Punch Powertrain schept 600 nieuwe banen in Sint-Truiden

Punch Powertrain in Sint-Truiden is op zoek naar meer dan 600 nieuwe medewerkers. Tegen 2020 moet het personeelsaantal verdubbelen naar 1.200. Het bedrijf verdubbelt haar productiecapaciteit en verankert zich zo in Limburg. De groei is nodig omdat de vraag naar de automatische versnellingsbakken van Punch amper bij te houden is. "Tegen 2020 zullen we in Sint-Truiden evolueren naar 1.200 tot 1.300 mensen", aldus CEO Cor van Otterloo op TV Limburg. Dat is meer dan een verdubbeling van het huidige personeelsbestand. "Toen we een deel van de assemblage in China zijn gaan doen, vreesde iedereen dat dit ten koste zou gaan van de vestiging in Sint-Truiden. Niets is minder waar. De kwaliteit van de producten in België is uitstekend, en de knowhow gaan we niet aan de Chinezen geven. Wij verankeren ons liever in Sint-Truiden."



TDL Group neemt logistieke activiteiten Fresh over van XPO Logistics

De Limburgse TDL Group en XPO Logistics hebben een akkoord bereikt over de overname van de Fresh activiteiten van XPO Logistics te Kallo door TDL Group. Het betreft zowel de warehouse als de transportactiviteiten voor klant Ter Beke als een aantal kleinere accounts. Dit betekent concreet dat TDL Group het bestaande warehouse te Kallo per 01/09 zal uitbaten. De Frozen-activiteiten blijven onveranderd deel uitmaken van XPO Logistics.

Na de overname van Cardon Logistique (Doornik) in 2013 is dit opnieuw een strategische overname die de marktpositie van TDL Group binnen zijn doelregio, Benelux en Frankrijk, zal versterken.




Limburgse transportbedrijven gaan vrachtwagenchauffeurs delen om piekperiodes op te vangen

De logistieke sector is sterk onderhevig aan pieken waardoor sommige bedrijven gedurende bepaalde periodes op zoek zijn naar een groot aantal extra en tijdelijke werknemers. Om nog beter tegemoet te komen aan de behoeften van de Limburgse logistieke bedrijven, bieden de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg en het Logistiek Platform Limburg ondersteuning bij de oprichting van een ‘pool’ voor logistieke medewerkers, die flexibel en op afroepbasis kunnen worden ingezet bij verschillende bedrijven. Gedeputeerde Marc Vandeput, voorzitter POM Limburg: “Door het flexibel inzetten van personeel bij verschillende bedrijven kan er een betere afstemming gebeuren van vraag en aanbod op de Limburgse arbeidsmarkt. Tegelijkertijd biedt een dergelijke pool duurzame en kwaliteitsvolle tewerkstelling aan werknemers die nu veelal tijdelijk aan de slag zijn. Het pool-concept zal in eerste instantie worden geïmplementeerd voor vrachtwagenchauffeurs, want een aantal Limburgse transportbedrijven toont sterke interesse in de mogelijkheden die dit concept biedt.”


Meer info



Roel Smets (voorzitter VVL-Febetra Limburg) bespreekt hete hangijzers en concrete initiatieven in de logistieke sector in Limburg

In het recente nummer van Sterck Magazine Limburg geeft Roel Smets, voorzitter van de vereniging voor Limburgse vrachtvervoerders VVL-Febetra en lid van het Logistiek Platform Limburg, zijn visie op een aantal actuele, heikele thema's binnen de logistieke sector. Tegelijkertijd kijkt Roel Smets vooruit en uit hij zijn tevredenheid over de Limburgse acties ter ondersteuning van de logistieke sector: "Men verwacht in de sector Transport en Logistiek nog een groei van 20 procent tegen 2030 en tot 50 procent tegen 2050. Dat zijn sterke cijfers. Limburg ligt ideaal om hier een rol in te spelen. Daarom is transport en logistiek ook één van de speerpunten in het SALK. Ik moet zeggen dat we met de POM Limburg en het Logistiek Platform Limburg een zeer goede stuurorganisatie hebben. Zowel op het vlak van initiatieven als naar coördinatie en betrokkenheid van alle partijen toe. Dat is echt een steun in de rug.”


Lees hier het volledige interview met Roel Smets in het Sterck Magazine




Mobis investeert 50 miljoen euro in nieuw distributiecentrum in Beringen

Mobis Partis Europe investeert ruim 50 miljoen euro in een nagelnieuw Europees distributiecentrum voor Hyundai en Kia in Beringen. Dat is op korte termijn goed voor 200 jobs. Op dit moment werken er zo’n 120 mensen in het bestaande distributiecentrum in Lummen.


Lees hier het volledige artikel uit HBvL van 23.05.2015




Bioscoopspot 'Er Zit Muziek in Logistiek'

In het kader van de promotiecampagne 'Er zit Muziek in Logistiek' hebben POM-ERSV Limburg en het Logistiek Platform Limburg tijdens de afgelopen paasvakantie een advertentie vertoond in alle zalen van een groot bioscoopcomplex in Hasselt. U kan de reclamespot (30 sec.) hieronder bekijken. Het uitgebreide aanbod aan logistieke opleidingen in Limburg en de talrijke jobmogelijkheden in de logistieke sector kan u raadplegen op www.erzitmuziekinlogistiek.be.



Smart Logistics Limburg moet logistieke sector innovatie-boost geven

Het Logistiek Platform Limburg (LPL)/POM Limburg, de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben op 24 maart ‘Smart Logistics Limburg’ (SLL) gelanceerd. In dit virtueel platform bundelen de drie partners niet enkel hun kennis en expertise op het vlak van logistiek, maar bieden ze bedrijven ook structurele, intensieve wetenschappelijke en technische ondersteuning. Het doel van SLL is om innovatie binnen de Limburgse logistieke sector verder te stimuleren en het concurrentievermogen op te krikken.


Lees meer


Foto's en filmpjes


Euregional Young Logistics Professionals Network (19.02.2015 - LITC Laakdal)

Euregionale Dag van de Logistiek (25.09.2014 - H.Essers)

Beroepenbeurs Verruim je horizon (27 en 28 februari 2014 - Syntra Hasselt)



Contact

Logistiek Platform Limburg
(POM Limburg)
Dhr. Johan Grutman
Mevr. Kristel Cielen
Tel. +32 11 30 01 00
Fax +32 11 30 01 01
logistiekplatform@pomlimburg.be

Economisch Rapport 'Logistiek in Limburg' (februari 2015 - POM-ERSV Limburg)

Ontdek de talrijke logistieke opleidingen en jobmogelijkheden in Limburg


 
Kunstlaan 18 | 3500 Hasselt | T (011)300 100 | F (011)300 101
logistiekplatform@pomlimburg.be | Routebeschrijving | Disclaimer | Privacy | created by anaXis